Sov på det!
Det er nu et godt råd - og det vil jeg gerne give videre.
Sover du på det, så helbreder du din hjerne stille og roligt – og du kunne være så heldig, at nogle af de beslutninger, der senere bider dig selv i nummi kunne være undgået.
Nu er det desværre sådan, at noget af det første, der går koks i, når man er mentalt ude i tovene, er ens søvn.
Derfor vil jeg i det næste give videre til dig, hvad du kan gøre for at ændre din søvn – og dermed dit perspektiv på resten af dit liv.
Når livet bider en i haserne, så er det mere end vigtigt, at man får sovet. Sover man ikke, så er der en risiko for, at man begynder at lade være med at gøre gode ting for sig selv.
Udkørte mennesker motionerer ikke, de spiser ikke altid lige sundt, de drikker måske for meget alkohol, har ikke overskud til at lægge planer, føler sig ensomme og kommer til at træffe uheldige beslutninger – fordi de er trætte.
Hvornår savner du mest, svarer på beskeder fra en skoller ex - eller skriver hovskisnovski beskeder på fx Facebook?
Udfordringer relaterer sig ofte til søvnen. Så hvad gør du for at få sovet - og gør det, så du kan tænke tanker, der støtter dig fremadrettet? I stedet for at tage beslutninger på en følelse, der i bund og grund kan ændres – bare ved at hjælpe din søvn på vej.
Udfordringen er at beslutte sig og ændre på sine rutiner i løbet af dagen.
For at sove godt, så starter du om morgenen.
Max 45 minutter efter du har slået dine øjne op, åbner du vinduet og kigger op mod himlen. Du kigger ikke direkte ind i solen, men op i himlen - også selv om der er skyet.
Træk sengetøjet til siden, så husstøvmider får det svært.
Morgenrutiner er vidt forskellige, men et glas vand fra hanen er en god måde at begynde dagen – og er du kaffe-/thedrikker, så gør det nu - og indtil kl. 15.00 senest.
Dyrk gerne motion udenfor - og få så meget af dagens lys som muligt. Kan du ikke det pga. årstiden eller dit job, så køb en lysterapilampe - eller Valkie og få det gennem ørerne. Især det sidste er effektiv, har du en hjernerystelse/migræne og andet, hvor lys i øjnene gør ondt.
Motion skal der til – og orker du ikke gå 3-8 km, så gå 1 km og sæt dig på en bænk og kig op i himlen.
Den mad, du spiser, skal være noget, der ikke får dit blodsukker til at jorde op og ned. Spis tidligt – og gerne før kl. 19.00. Har du spist et ordentligt måltid til aften – og er du snacksulten kl. 21.00 og senere, så er det ikke fordi du er sulten – det er fordi du er træt!
Nul kaffe, the, cola, vin, sprut eller bajer inden sengetid. Det samme gælder for skærmtid. Man siger nul skærmlys 2 timer før en god nats søvn – og har du problemer med at sove, så kan det være, at du skal være endnu mere obs – og måske sige 3 timer før sengetid.
Følger du dagens naturlige cyklus, så vil du mærke, at allerede fra kl. 16.00 sker der ændringer i din krop. Du er måske lav på dit blodsukker – men det er for tidligt at spise aftensmad. Det er her, du især er noget kun udsat for at blive din egne værste fjende. Det er nu, du er i risiko for at tage beslutninger, der ikke skulle være taget.
Kommer du gennem de næste timer uden at skrive med fx skroller ex - eller sidde og fortælle om din sorg, vrede og afmagt på nettet, så er der en chance for, at du får sovet bedre end i går.
Det er, når du er træt - og sulten, du føler dig mest ensom – og det er der, du skriver om din ensomhed osv. Gør du det kl. 7.00 om morgenen, så er det måske fordi, du ikke har fået sovet om natten. Det kan også være, det bare er blevet til en uheldig vane.
Når du er træt og nedkørt, så tager du dig til takke med hvad som helst, der giver dig et boost i den retning, du tror, du har brug for. Du har ikke brug for at dele din sorg med fremmede. Rent faktisk er det ret uheldigt for dit mentale helbred at dele dig ud lidt her og lidt der til mennesker, hvis reaktioner du ikke kan forudsige. Det er vældigt uheldigt for et nervesystem, der i forvejen er noget kun flosset.
Allerede fra kl. 16.00 sænker du lyset, hvor du er – har du svært ved at sove. I takt med, at lyset sænkes, øges mængden af melatonin helt naturligt. Mindre lys – mere melatonin – for voksne (og børn) uden ADHD. Har du en ADHD med dig gennem livet, så kan melatonin være en god støtte.
I stedet for at sidde og kigge ind i en skærm, så læser du i en bog – eller lytter til en, mens du nørkler med et eller andet, der ikke kræver for meget lys. (Hækle, Mandalaer, file hård hud på fødderne eller hænderne. Du finder nok på noget).
Sengetid
Når du går i seng, så er det for at sove – eller have sex med en, der ikke flosser dit nervesystem. Soveværelset er køligt – der behøver ikke ligge pingviner under dynen – og dine fødder er varme. Et par sokker på, som du kan hive i løbet af natten. Sover du i grunden bedst i et pivkoldt soveværelse, så hiv en hue ned over ørerne, hvis hårpragten er blevet så som så.
Lyde ude fra minimeres. Ørepropper kan varmt anbefales. Ikke de gule fra apoteket, men nogle bløde dutter, der ikke skaver. Børnene må man ikke pakke ind i gaffatape – men man kan godt lave aftaler med halvstore børn, der gør, at du kan få sovet.
Lys ude fra kan minimeres med mørklægningsgardiner eller søvnbriller – og skal der stå lys tændt et sted i huset, fordi man fx har børn, der er mørkeræd, så kan det godt betale sig at kigge på lys, der tænder automatisk på bevægelse.
Tryghed er afgørende for, om man får en god nats søvn. Det er en af grundene til, man med fordel kan sørge for, at skroller kommende exkæreste ikke er en del af ens soveværelse. Enten ved at hjælpe kæresten videre med sit eget liv - og/eller ved at lade være at tjekke/skrive/tale i sin telefon/IPad med førnævnte. Især efter ex er blevet netop det. Ej heller skrive om ting, der ribber op i oplevelser, du forsøger at slippe!
Ved siden af din seng har du en notesblok. Her skriver du i stikord, hvad du skal have ud af dit hoved.
Vågner du - og kan ikke falde i søvn igen, så spænd op i hele kroppen i 8-10 sekunder. Slip spændingen. Gør det igen – får du overhovedet brug for det.
Skulle du få den flue, at mad må der til – så spis meget lidt. Fx en skive ost, lille håndfuld mandler og et glasvand.
Har du Restless Legs, så tag evt. din medicin af flere omgang fra kl. 16.00-18.00 stykker og frem til kl. 20.00. (Tal lige med din læge først, inden du begynder at eksperimentere med din medicin).
Har du angst, så sov alt det, du overhovedet orker, få lavet max struktur på din dag - og få luget ud i tvivlsomme mennesker fra en ende af. – Og læg så lige mærke til hvornår på dagen, du føler dig mest påvirket af følelsen.
Hvor mange timer du skal sove? 7 timer plus minus 2 timer – men er din hjerne forstuvet på grund af kludder i parforholdet eller skroller kollega/leder, så sov alt det, du overhovedet orker. Selv sov jeg 10 – 14 timer i døgnet, da jeg arbejdede mig tilbage efter min nedtur.
Så! Hænger du mentalt i med neglene, så behøver det ikke betyde, at det skal blive ved at være sådan. Tag dig en beslutning og begynd at skrue på de parametre, du rent faktisk kan tage kontrol over i dit liv.
Og nu du er ved det, så tal lige lidt pænere til dig selv, om din situation – og ikke mindst andre mennesker. Dem, du ikke kan tale pænt om – lad være at blive ved at trigge dit nervesystem, ved at tale om det, der var.
Det liv, du har overlevet indtil nu – gør det til et godt liv.