Heling efter psykisk partnervold
Hvad livet kaster efter dig er ikke din skyld! Meget af det, der sker gennem livet – det sker bare. Der er ikke nogen mesterlig plan bag tæppet, der rykkes under dig – og derfor er der heller ikke nogen steder, du kan placere skylden.
En tid efter psykisk partnervold er ens hjerne optaget 24/7 med at finde ud af hvad, der lå bag ordene, løgnene og svigtene.
Konstant spørger man sig selv: Hvorfor mig?! Hvorfor så jeg ikke det her komme? Jeg er da ikke så blåøjet! Jeg plejer da ikke at gå ind i forhold, hvor jeg bliver udnyttet? Hvorfor skulle mit liv lige tage den drejning?
Herefter følger spørgsmålet: Hvordan kunne du?! Hvad har jeg gjort andet end godt for dig og mig? Hvad har jeg gjort, så jeg fortjener den her behandling fra dig?
En tid er alt omkring en overvældende, og man fægter løs for at få enderne til at nå sammen. Man forsøger at overleve, få bare lidt at spise, forsøge at få sovet par få timer og få økonomien til at hænge sammen.
Det er en tid nærmest umuligt at være til stede i nuet. Det er svært at være der for andre og det føles som om andre kræver langt mere, end man har kapacitet til at give.
Alt handler en tid om det, der var
Det er normalt for mennesker at forsøge at tænke sig ud af livets udfordringer. Det er også normalt, at er man først kørt ind i et tankespor, så er det som om, det er skruen uden ende. Den ene tanke tager den anden med sig, og fordi vi mennesker er skruet sammen, som vi er, så bliver disse tanker ofte negative og/eller katastrofetanker.
Skal det ændre sig, så er man nødt til at gå ind i hver en tanke, når den melder sig, placere den så man kan se den fra alle sider - og så gå objektivt til det, man observerer.
Når de her mennesker konstant er i ens tanker også efter bruddet, så er fordi de har været der indtil nu. Det er sådan det virker, når man er blevet inficeret udefra af andres mistillid til livet.
En af grundene til det kan lade sig gøre er, fordi du ikke er klar over hvad, der sker i din hjerne, og hvorfor de ikke vil forlade dig i tanken. Du tænker ikke lige, at det her har noget med dig og dele af dig at gøre, der ikke er belyst eller helet endnu fra der, hvor du kommer fra - og det, du har fået med dig op gennem din opvækst.
Du bliver ikke fri af dette, før du erkender og forstår, at ansvaret for dit liv kun er dit.
Så længe du forsøger at finde forklaringer på andres adfærd og så længe du fortaber dig i spørgsmål, der gerne skulle belyse de egentlige årsager, så er du i gang med at bruge dit liv på andres banehalvdel.
Det er først, når du indser, at du kun kan ændre på dit eget, at du kan begynde at give plads til den heling, du siger, du gerne vil. Det er i det øjeblik, hvor du slipper i dine tanker og begynder at sætte andet ind i stedet for personen, at du begynder din rejse ind i resten af livet.
Hvad gør jeg så?
Ja! Det er vældigt – men hvad gør jeg så for at få det bedre - og det gerne i en fart!
Først er du nok nødt til at erkende, at du ikke kan tænke og snakke dig ud af det her. Traumet efter psykisk partnervold er ikke som noget andet traume. Så du skal have hele kroppen med i rejsen videre.
En tid søger du viden – og der er Christina Copty og Jytte Vikkelsø værd at læse. Du kan søge støtte i en Facebookgruppe – og vær her opmærksom på, om det handler om undervisning i det narcissistiske forsvar – eller om det primært handler om ”narcissisten”.
Det bedste du kan gøre lige efter, du er ude af forholdet, er at søge en terapeut, der selv har været turen igennem. Hold dig her for øje, at du kan ikke få det bedre, mens du er i forholdet eller har kontakt til personen. Dette da dit nervesystem, trods alt har mere styr på sine mekanismer, end du måske lige nu tænker, det faktisk har.
Når det så er sagt, så er det ganske givtigt på vejen ud af forholdet at begynde at gøre sig mentalt klar. Fx ved at gå ind i et rum for sig selv og meditere bare 5 minutter dagligt. Det giver ro i et flosset nervesystem - og det hjælper en skrumpet hippocampus tilbage til normal størrelse igen.
Motion må dertil!
Ud i skoven blev der sagt! – Men hvad så, hvis man hader natur og ikke kan slappe af i den?
Mange af de råd, der bliver givet på vejen ud af stress og hjernetåge, er velmente – men de er ofte givet ud fra personens egne erfaringer. Derfor vil jeg heller ikke her give specifikke råd, men kun opfordre til at tage kontakt til behandler, der ved noget om heling efter psykisk partnervold.
Fitnesscenter? Naaa, det var ikke lige der, jeg genfandt balancen efter længere tids sygemelding efter min tur i den narcissistiske cyklus. Pludselige lyde, musikken, mennesker, - og jeg vidste ikke, hvem der kunne stå og vente på mig på p-pladsen.
Løb? Det er nok meget godt, hvis man er i form til det inden nedturen – men skal du til at træne dig op og gør det for hurtigt, så kan din krop tolke det som flugt fra et rovdyr.
Yoga? Ja, det kan være godt – men er du stiv i leddene og ikke vant til at være ude i et stræk, så kan din krop tolke den mindste smerte, som at du er ved at gå helt i stykker, når den i forvejen er i forhøjet alarmberedskab.
Motion skal der til blandt andet, fordi motion træner hjernen og er er med til at skabe nye forbindelser og celler i fx hippocampus. – Men det skal være afmålt, så kroppen ikke tror, den er i fare.
Jamen, hva så!
Ro, ro og endnu mere af det!
Langsomme og rolige bevægelser i afdæmpet musik, du selv har mulighed for at styr – hvis overhovedet der skal være musik.
Verdens mindste målsætning for alt du sætter dig for. Fx max 10 minutters gåtur, 3 minutters meditation, 7 minutters yoga, pilates eller bevægelsesterapi lavet specifikt til en krop, der tolker livet som farligt.
Dans! Dans alt du orker – og har du mod på andet, så gør det – men sørg for at sætte barren, så du med garanti lykkes.
Ro i bøtten!
Malerier, nørklerier (hækle, strikke, pileflet), sudoku, krydsord - og dagbog med fokus på alt det fantastiske fremtiden nu vil give dig.
Dyrk mentaltræning og visualisere, som var du kommende OL-deltager i spydkastning.
Meditere, dyrk selvhypnose, og få sovet alt du overhovedet orker.
Helt grundlæggende ved en hvilken som helst stressproblemstilling, så er noget af det vigtigst at få skabt en balance mellem det sympatiske nervesystem og så er det parasympatiske nervesystem. At du gør, hvad du kan for at hente energi og lade op ved at tænke det parasympatiske nervesystem ind i din hverdag.
Søvn kan være vanskelig at få genetableret, men det er så afgørende for ens heling at få lige netop det til at fungere. Selv sov jeg 10 – 14 timer om natten i en lang periode. Herefter havde jeg en periode, hvor jeg vågnede kl. 3 og ikke kunne sove igen. Fordi jeg ikke gider at gøre tingene mere indviklet, end de allerede er, lavede jeg øvelsen for jægersoldater for hele kroppen. Så i stedet for at spænde i fødderne og så læggene osv. så spænder jeg op i hele kroppen på en gang.
Vejrtrækning er afgørende for at få ro i sit nervesystem igen. Man kan bilde kroppen ind, at der er en sabeltiger lige i nakken på en ved at trække vejret hurtigt og overfladisk. Man kan også bilde den ind, at alt ånder fred og idyl som en sommerdag på en blomstereng, hvor man danser hen over det bløde græs.
Start med at få fikset din søvn og din vejrtrækning – og tag så stille og roligt fat på årsagen til hele balladen. Nemlig, hvad det er du kommer fra, så du ikke kan genkende kaos og drama, når du møder den på din vej.
Det bliver godt igen!
Lige nu virker det måske helt af h til – men sådan behøver det ikke forsætte. Det her er dit liv – hvordan det skal leves, det kan kun du følge helt til dørs. Det kan vel være, det er noget, der skal læres – men lige som alt andet her i livet, så bliver det man øver sig på, også det man med tiden mestre.
Vil du vide mere eller have hjælp til at komme tilbage i dig selv, så tag kontakt via Messenger på www.facebook.com/udaftaagen.